OKRA op verplaatsing

Vaak ontplooien we onze OKRA activiteiten op en vanuit vaste plekken, een centrale zaal.

Plaatsen met hun mogelijkheden en hun beperkingen. Vaak leidt dit tot een min of meer vaste stramien voor onze ontmoeting en actie met bepaalde ruimte voor variatie en creativiteit binnen deze setting. Het biedt houvast, herkenbaarheid en duidelijkheid.

Een kans om op wat andere, creatieve, aanvullende activiteiten te komen is om af en toe eens bewust op zoek te gaan naar een andere, en misschien verrassende locatie. Het gebouw, de plaats, de omgeving zelf kunnen inspiratie en kansen bieden waar ja anders niet zo spontaan op komt.

  • Vergeten, ongekende, onbetreden plekken, gebouwen in je eigen dorp/gemeente. De watertoren, de zuivelfabriek, een grote boerderij, achter de schermen van een bedrijf of winkel, een kasteeltje, de pastorij, de moskee, de technische dienst van de gemeente, het OCMW, een molen, …
  • Een bezoek aan een interessante persoon, bedrijvigheid, gebeurtenis. Samen naar de gemeenteraad, op de koffie bij een plaatselijke artiest.
  • We nemen een goed bereikbare plaats als vertrekpunt voor een activiteit, vb met trein, bus of tram naar dorp, stad X.
  • We organiseren eens een samenkomst in de lokalen van een andere vereniging, bv een spelnamiddag in de lokalen van de jeugdbeweging, een dans- en muziekavond in het plaatselijke jeugdhuis, een vorming in de basisschool, kaarten in de voetbalkantine, ….
  • In de zomerperiode kan de open lucht ook heel wat andere mogelijkheden bieden, bv een bezinningstocht langs kapelletjes en stille plaatsen, een picknick in het park, breen op de banken van het dorpsplein, …
  • Kies eens voor een andere zaal, kijk eens wat de mogelijkheden zijn in tavernes en restaurants, in het cultureel centrum, op een leuk terras, aan de kinderspeeltuin (met kleinkinderen er bij), …
  • Ga in het jouw dorp samen op zoek naar een specifieke plek, bv de hoogst en laagst gelegen plaats, het meest Noordelijke en meest Zuidelijke punt, het oudste huis, de straat met de langste naam, … Een mogelijk alternatief traject voor de wekelijkse wandeling?
  • Bezoeken in kleinere groepjes aan een aantal ex werkplekken van de leden, de huidige werkstek van kinderen en kleinkinderen, lokale bedrijfjes of handelszaken

Verslagen

14
dec

OKRA Neerlinter bezocht dit tweejaarlijks Scrooge festival dat doorgaat in Arcen nabij Venlo (NL). Tijdens dit  groots evenement toveren 800  vrijwilligers  de hele gemeente Arcen  om in een dorp uit 1850.

lees meer »
29
apr

De maandelijke wandeling vond plaats te De Pinte in het Parkbos, mooi weertje en leuke wandeling

lees meer »
27
mrt

Om 8.30 uur stonden 35 okra leden klaar in het station van Kortrijk om Antwerpen te gaan verkennen. Toen we rond 10.30 uur aankwamen in het Centraal station wachtte de gids ons op om met de bus naar het MAS, het bekende museum aan de stroom te rijden.

lees meer »
27
mrt

In de voormiddag werd de sociale werkplaats 'De Vlaspit' bezocht met een rondleiding door de  werkplaatsen voor recyclage van kurk en kaarsen.

lees meer »
27
nov

Op donderdag 17 november brachten 76 leden een geleid bezoek aan het stadion van eerste klasse voetbalclub STVV -Sint-Truiden.

lees meer »
22
sep

Ondanks het herfstweer met striemende regen ging de wandeling in Menen van OKRA trefpunt Lauwe op maandag 20 juni toch door. Na een uurtje wandelen vonden de dappere deelnemers enige verpozing en beschutting in het jukeboxmuseum.

lees meer »
2
aug

OKRA-Neerlinter bezocht in het SMAK te Gent de tentoonstelling van de jonge kunstenaar Rinus Van de Velde, bekend om zijn monumentale werken in houtskool. Hij maakt deze op basis van foto's van door hem geënsceneerde taferelen waarin hij zichzelf als acteur te

lees meer »
12
jun

Op donderdag 9 juni bezocht OKRA Paal de paardenkliniek Equitom in Meldert, het naastliggende dorp van Paal. Na een vriendelijk onthaal begon de rondleiding van meer dan 1 uur. De kliniek bestaat 10 jaar en ligt op een 2-tal km van Paal dorp af.

lees meer »
7
jun

OKRA Merelbeke werd uitgenodigd voor een dansnamiddag in OCMW Merelbeke. Onder grote belangstelling van de bewoners van "Het Lindeke", en onder begeleiding van Walter en Jeanine, mochten wij het beste van onszelf tonen.&n

lees meer »
20
mei

Op 3mei is Okra -oostrozebeke via een fietstocht (2x18km) op bezoek geweest naar het drinkwaterwinning de Gavers in Harelbeke.Vanaf het kanaalwater Kortrijk -Bossyt en  de waters van het domein de Gavers wordt dit via bevloeiing ,zuurstoftoevoeging en verschillende filter installaties tot zu

lees meer »