OKRA in boekvorm

Lezen is zeker een populair tijdverblijf bij senioren. Maar waar blijf je de  boeken vandaan halen? De bibliotheek is zeker een mooie kans. Je kan ze kopen of cadeau krijgen of uitlenen van familie en vrienden. En waar haal je tips en ideeën voor nieuwe andere auteurs? Dat kan zeker uit tijdschriften, langs internet, via tips van vrienden en kennissen.

Als OKRA trefpunt kan je stimuleren dat boeken lezen iets meer wordt dan een individueel gebeuren, maar ook kansen biedt op ontmoeting en uitwisseling.Organiseer de OKRA boekenweek of boekenmaand.  Principe is dat leden die hier aan mee doen zich engageren om hun boeken ter beschikking/in bruikleen te stellen voor anderen.

Dat doen ze door in de boekenweek of -maand een drietal boeken aan hun voorruit te plaatsen met daarnaast een zelfgemaakte affiche ‘lezen met OKRA’. Het zichtbaar plaatsen van deze boeken is het signaal dat OKRA leden (en eventueel niet leden) welkom zijn om eens binnen te springen om de private collectie boeken te bekijken en dat er een klein woordje uitleg kan gegeven worden over de inhoud en de aard van de boeken. De boeken kunnen ook in bruikleen gegeven worden, mits afspreken van een duidelijke periode. Er kan ook uitgewisseld worden over wat men graag en minder graag leest.

Zo ontdekt men wel eens nieuwe dingen en tegelijkertijd komt er een bezoek en een babbel tot stand.

Mogelijke variaties

  • Hetzelfde systeem kan misschien gebeuren met films of andere dingen.
  • Ook op de ledenvergadering kan je een boekenruilbeursje opzetten.
  • Ook mogelijk op de ledenvergadering: een kortverhaal of een vervolgverhaal voorlezen, iemand die een gedicht brengt, ...
  • Je kan met de bibliotheek proberen af te spreken dat een groepje mensen tijdens dezelfde periode een exemplaar van een zelfde boek kunnen lezen, vragen dat men het tegen een bepaalde datum uitleest en dan de mensen samen brengen voor een soort nabespreking van het boek.
  • Na samenspraak met het plaatselijke Woonzorgcentrum vind je misschien een groepje vrijwilligers die in een beurtrol willen voorlezen voor bewoners.
  • Misschien zijn er wel een aantal leden geïnteresseerd om samen naar de boekenbeurs te gaan.
  • Voor leden die regelmatig naar de plaatselijke bibliotheek gaan kan je misschien een moment van de week afspreken om samen te gaan of er elkaar te ontmoeten.
  • Ook op de ledenvergadering kunnen er eventueel boeken uitgewisseld en voorgesteld worden.
  • ...

Verslagen

9
nov

Begin oktober 2017 lanceerden we dit "ambitieus" project -in samenwerking met het gemeentebestuur en de bibliotheek van Linter- met een receptie en de verloting van boeken.

lees meer »
29
jan

OKRA Alken nodigt u graag uit voor een lezing, met muzikale verrassing, van Erik Vlaminck. Erik Vlaminck kreeg bekendheid met zijn romans over het ongewone leven van gewone mensen in de 20° eeuw. (Langs moederszijde, Langs vaderszijde, langs schrijverszijde).

lees meer »